Referentiefuncties Contractcatering

Functiecategorie

Functieschaal

Leidinggevend


Uitzondering: cateringbeheerder/manager

Onderstaand vindt u eerst een toelichting op de elementen van de functie, en daarna de indelingsmethode.


Toelichting op de elementen

De indeling van de functie ‘cateringbeheerder/manager’ wordt bepaald door drie elemen­ten/aspecten, die van invloed zijn op de moeilijkheid van de leidinggevende taak. Deze drie elementen zijn:

A. het aantal medewerkers waaraan de functie leiding geeft (de personeelsbezetting);

B. de mate waarin de medewerkers ‘ruimtelijk’ zijn verspreid over het aantal uitgifte-/ verstrekkingspunten en waarvoor het leidinggeven gedeeltelijk is gedelegeerd;

C. de mate waarin de medewerkers anders dan in de ‘kantooruren’ werkzaamheden moeten verrichten.

Hoe meer er sprake is van de elementen A, B of C, des te zwaarder is de leidinggevende taak te achten. Het vierde element dat van invloed is op de indeling van de functie is:

D. de ‘moeilijkheidsgraad’ van het bereiden en serveren van gerechten, maaltijden, etc.

Aan elk element is de ‘mate van voorkomen’ verbonden; dat zijn de volgende:

A. De omvang van de personeelsbezetting, te onderscheiden naar:

  • A1: 1 of 2 medewerkers;
  • A2: 3 tot 6 medewerkers;
  • A3: 6 tot 11 medewerkers;
  • A4: 11 tot 16 medewerkers;
  • A5: 16 tot 26 medewerkers;
  • A6: 26 en meer medewerkers.

Onder personeelsbezetting wordt verstaan: De totale normale bezetting volgens het formatieplan in aantallen medewerkers waaraan de beheerder/manager leiding geeft, ongeacht of medewerkers parttime of fulltime werken of gedetacheerd zijn (invalkrachten vallen hier dus buiten).

B. De mate waarin de medewerkers ‘ruimtelijk’ zijn gespreid over het aantal uitgifte-/ verstrekkingspunten en waarvoor dan het leidinggeven gedeeltelijk is gedele­geerd, te onderscheiden naar:

  • B1: 1 of meer uitgifte-/verstrekkingspunt(en), echter allen onder één dak, alles onder leiding van de beheerder/manager;
  • B2: 2 of meer uitgifte-verstrekkingspunt(en), die niet onder één dak gehuisvest zijn en waarvoor de leiding (gedeeltelijk) is gedelegeerd.

C. De mate waarin de medewerkers volgens het contract op andere tijden dan de normaal te achten kantoortijden de werkzaamheden moeten verrichten en waarvoor dan de leiding is gedelegeerd, te onderscheiden naar:

  • C1: kantoortijd, d.w.z. de normale kantoortijd gedurende 5 dagen per week waarop de manager steeds aanwezig is;
  • C2: ruimere bedrijfstijd, d.w.z. er wordt structureel langer gewerkt dan de normale kantoor-/bedrijfstijd óf er wordt op andere dagen dan de normale kantoor-/ bedrijfstijd gewerkt (uitgangspunt is hier langere werktijd gedurende 5 dagen óf normale werktijd gedurende meer dan 5 dagen);
  • C3: (nagenoeg) ‘vol-continu’, d.w.z. er wordt structureel langer gewerkt dan de normale kantoor-/bedrijfstijd en dit tevens gedurende meer dan 5 dagen per week.

D. Tevens kan er sprake zijn van het door de medewerkers bereiden en serveren van gerechten, maaltijden etc. waarover in het contract afspraken zijn opgenomen, te onderscheiden naar:

  • D1: standaard assortiment, d.w.z. alles tot aan het uitgebreid/speciaal assortiment;
  • D2: uitgebreid/speciaal assortiment, d.w.z. dat er naast standaardmatige gerechten (D1) ook structureel (warme) maaltijden, al dan niet in een menu-cyclus, worden bereid, waartoe theoretische kennis van het bereidingsvakgebied is vereist. De bereiding vereist het verrichten van samengestelde (voor)bereidingstaken, als regel bestaande uit meerdere (op zichzelf losstaande) handelingsreeksen, die zijn gericht op het bewerken van meerdere (verse) grondstoffen, via meerdere halffabrikaten tot presentabele en consumptiegerede maaltijden.

Indelingsmethode

Ten behoeve van het indelen van de functie cateringbeheerder/manager moet eerst worden vast­gesteld in welke mate de elementen A, B en C voorkomen. Vervolgens vindt de indeling plaats, a.d.h.v. een hulptabel en twee indelingstabellen.

Hulptabel voor vaststelling moeilijkheidsgraad van het leidinggeven
Via de hulptabel worden de gevonden waarden van de elementen B en C herleid naar de ‘moeilijkheidsgraad’ van het leidinggeven. Zoek via onderstaande hulptabel op welke moeilijkheidsgraad in de in te delen bedrijfs­functie optreedt: normaal, verzwaard of complex.

spreiding in werktijd:

ruimtelijke spreiding:

C1 C2 C3
B1 normaal normaal verzwaard
B2 verzwaard verzwaard complex

Indelingstabellen
Vervolgens moet de juiste indelingstabel worden gekozen:

  • Indelingstabel 1 is van toepassing voor het standaard assortiment, de gevonden waarde D1.
  • Indelingstabel 2 is van toepassing voor het uitgebreid/speciaal assortiment, de gevonden waarde D2.

De juiste indeling van de bedrijfsfunctie wordt gevonden door in de gekozen indelingstabel, bij de gevonden waarde van element A en de uit de hulptabel gevonden moeilijkheidsgraad van het leidinggeven, de functiegroep af te lezen.

Indelingstabel 1
Voor indeling van beheerders-/managers-functies in het standaard assortiment*

personeelsbezetting
(=aantal medew.):

 

moeilijkheidsgraad
leidinggeven (zie hulptabel):

A1
1
of
2

A2
3
tot
6

A3
6
tot
11

A4
11
tot
16

A5
16
tot
26

A6
26
tot
51

normaal 3 4 4 5 5 6
verzwaard - - 5 5 6 7
complex - - - 6 7 8

Indelingstabel 2
Voor indeling van beheerders-/managers-functies in het uitgebreid/speciaal assortiment*

personeelsbezetting
(=aantal medew.):

 

moeilijkheidsgraad
leidinggeven (zie hulptabel):

A1
1
of
2

A2
3
tot
6

A3
6
tot
11

A4
11
tot
16

A5
16
tot
26

A6
26
tot
51

normaal 4 4 5 5 6 7
verzwaard - 5 5 6 7 8
complex - - 6 7 8 9

*De getallen in de tabellen geven de functiegroepen van de CAO weer. Zie het functie­groepenstelsel.