Referentiefuncties Contractcatering

Functiecategorie

Functieschaal

Leidinggevend


Koffiemedewerker (A)

Kenmerken van de referentiefunctie

De Koffiemedewerker/Barista is verantwoordelijk voor het bereiden en serveren van (complexe) koffiedranken en de verkoop van aanverwante artikelen/dranken. Hij/zij doet, als meewerkend voorman, zelf ook de machine-instellingen, voorbereiding (voorraad¬aanvulling, representatief maken/houden bardeel) en verzorgt de afrekening. Vanuit zijn rol/positie is hij/zij het visitekaartje van de organisatie en te typeren als de gastheer en adviseur (bij hun keuzes) van de gasten en is verantwoordelijk voor kennisdeling en -ontwikkeling in de eigen organisatie ten aanzien van het vakgebied.

Organisatie

  • Rapporteert aan:
  • Geeft leiding aan: niet van toepassing
Resultaat­gebieden Taken
Voorbereiding
  • verzorgen van de mise-en-place (bv. aanvullen van ge- en verbruiksartikelen) en mastiek (bv. nalopen van bar- en zitgedeelte);
  • afstemmen van dagplanning met leidinggevende en stellen van prioriteiten bij/oplossen van operationele problemen in de werkuitvoering;
  • ontvangen en controleren van voorraad ten behoeve van de koffiebar;
  • instellen en afstellen van de machines en hulpmiddelen op basis van recepturen en grondstofsoort/-kwaliteit.
Koffiebereiding en -servering
  • ontvangen van gasten, opnemen van bestellingen, geven van informatie en advies over verschillende soorten koffie en aanverwante artikelen;
  • zelf klaarmaken van bestellingen door instelling van de machine (maalfijnheid, doorlooptijd, dosering, temperatuur, druk), inschenken en toepassen (complexe) latte-art en/of etching;
  • onderhouden van gasten aan de bar.
Kassa- en verantwoordingswerkzaamheden
  • afrekenen met gasten of registreren van bestellingen;
  • controleren en verantwoorden van gebruikte dranken/grondstoffen en ontvangsten;
  • registreren van derving;
  • opbergen/afstorten van geld op voorgeschreven wijze.
Opruim- en schoonmaak­werkzaamheden
  • afruimen en in presentabele staat houden van de bar en omgeving;
  • opruimen en schoonmaken van de werkruimten en barapparatuur, tussentijds en na diensttijd;
  • afvoeren van afval.
Kennisdeling en -ontwikkeling
  • bijhouden van trends en ontwikkelingen in het vakgebied;
  • leveren van input voor het aanpassen van trainingsmaterialen en werkinstructies;
  • geven van kennis- en vaardigheidsinstructies aan (nieuwe) medewerkers;
  • inwerken van nieuwe medewerkers.

Overige informatie en bezwarende omstandigheden

  • Krachtsinspanning bij het bevoorraden van het buffet.
  • Lopend en staand, soms plaatsgebonden werken, repeterende pols- en schouderbewegingen bij gebruikmaking pistonmachine.
  • Soms sprake van werkdruk bij pieken in het werkaanbod.

Kennis en ervaring

  • MBO 2 werk- en denkniveau;
  • kennis van HACCP en allergenen;
  • enige ervaring in een soortgelijke functie in een hospitality-omgeving.

Resultaatindicatoren: Voorbereiding

  • juiste, tijdige en volledige voorbereiding;
  • stabiliteit eindproduct;
  • voldoende buffetvoorraad;
  • volgens voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).

Resultaatindicatoren: Koffiebereiding en -servering

  • (aanvullende) omzet;
  • klanttevredenheid (sfeer, service, e.d.);
  • consistentie eindproduct;
  • volgens receptuur (ingrediënten en bereidingsparameters);
  • volledigheid en juistheid van verstrekte informatie.

Resultaatindicatoren: Kassa- en verantwoordingswerkzaamheden

  • kasverschillen;
  • voorraadverschil (administratief versus fysiek);
  • volgens procedure.

Resultaatindicatoren: Opruim- en schoonmaak­werkzaamheden

  • opgeruimde en schone bar/omgeving;
  • volgens HACCP;
  • volgens voorschriften.

Resultaatindicatoren: Kennisdeling en -ontwikkeling

  • actualiteit kennis/kunde;
  • inzicht in ontwikkelingen;
  • kwaliteitsniveau medewerkers na instructie.

Functie-indeling - Indelingshulpmiddel (IHM)

Richtlijnen voor het indelen

Deze functie komt voor op twee niveaus. Koffiemedewerker (A) en Barista (B). In het te downloaden functiedocument vind je een Niveau-onderscheidende kenmerkenmatrix (NOK).